Zeytin ve zeytinyağının başkentinde 9’uncu kez hasat coşkusu yaşandı
Türkiye’nin ilk AB Coğrafi İşareti tescilli Milas zeytinyağı ve yağlı zeytininin tanıtılması, bilinçli tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve ilçe kültürünün temel yapı taşlarından biri olan zeytinciliğin yaşatılması amacıyla düzenlenen 9. Milas Zeytin Hasat Festivali gerçekleştirildi. 11-12 Kasım’da düzenlendi.
Muğla’nın Milas ilçesinde düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu festivale; Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ve zeytin hasat şenliği heyeti, il protokolü, siyaset, iş dünyası, tarım camiası ve çok sayıda Milaslıyı ağırlayarak, sokaklarda renkli görüntüler oluşturdu. Milas, 11 Kasım Cumartesi günü kortej yürüyüşüyle başladı. Festivale çok sayıda ünlü şef, oyuncu, sosyal medya fenomeni ve gazeteci katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından festival düzenleme kurulu ve davetlilerin katılımıyla kurdele kesimi gerçekleştirildi.
Festivalde ünlü şefler zeytinyağlı yemekleri sunarken, röportajlarda da zeytin ve zeytinyağının sırları anlatıldı.
9. Zeytin Hasat Şenliği’ne katılan vatandaşlar; Türkiye’nin en çağdaş zeytinyağı pres fabrikalarından Eminem’de erken hasat zeytinlerin soğuk sıkım ile zeytinyağına dönüşmesine tanık oldu.
Festivalin ilk gününde düzenlenen Zeytin Tadım Yarışması’nda ödülü özel isim Kübra Fak kazandı. Zeytin Kırma Yarışması’nda tüm bireysel bireysel katılımcılara hediyeler takdim edildi. Festivalin ilk gün etkinlikleri; Pusula, Umut Akyürek, Oktay Ertuğrul ve Ahmet Selçuk İlkan’ın konserleriyle devam etti.
Festivalin ikinci gününde bir süredir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olan zeytin ağaçlarına bayram bereketi yağdırıldı. UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan Beçin Kalesi’nde yapılması planlanan Sağlık Yürüyüşü, yağışlı hava nedeniyle iptal edildi.
Günün ilk etkinliğinde Zeytin Kesiminde Markalaşma ve Coğrafi İşaretin Önemi konulu panelde şefler, üreticiler ve gazeteciler zeytin ve zeytinyağı kesimini tartıştı.
Festivalde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı 100. Yıl El Sanatları Standı açıldı ve hazırlanan çalışmalar büyük beğeni topladı.
Nadiye Uslu’nun hazırladığı Zeytin Temalı Carya Defilesi’nde Milas’ın binlerce yıllık tarihine ait motiflerin işlendiği kıyafetler büyük ilgi gördü.
Festivalde 50 kilo zeytinyağlı meze dağıtılırken, Yunan Yemekleri sunuldu ve Ahmet Çetin’in Milas mutfağını anlatan ‘Milas’ın Tadı’ kitabı tanıtıldı.
Festivalin en keyifli kısmı Mahalle Ortası Yemek Yarışması oldu. Özel yemek ve sunumları inceleyen heyet, katılımcıları 9 mahalle arasından Danişment İlçesi’nden seçti. Yarışmacılara ödülleri dağıtılırken, birinci olan Danişment İlçesi’ne ise yarım altın ödül verildi.
9. Zeytin Hasat Şenliği, pazar akşamı sanatçı Çelik’in eşsiz müziğini seslendirmesiyle sona erdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı