Konut yapımında yeni kurallar: Resmi Gazete’de yayımlanan karar
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile konut bulunan ve 4 kat ve üzeri yapılarda zemin kat hariç kapalı çıkışlar yasaklanacak.
Kapalı çıkış yapılamamasından dolayı imar planından alınan emsal hakkın kullanılamaması durumunda zararlar tazmin edilecektir. Bu kapsamda, taşıyıcı sistem kolonlarının parsel arka bahçesinden 1 metre uzaklığa kadar taşınmasına, böylece üst katların bu kolonlar üzerine yapılabilmesine imkan tanınacaktır.
Arka bahçede emsal haklarının tamamen kullanılamaması durumunda, parsel yol sınırlarına 4 metreden fazla yaklaşmamak kaydıyla ön bahçeden en fazla 1 metre taşmasına izin verilecektir. Taşan kısımlar zemin katta sadece kolon veya perdelerden oluşacak, hiçbir kenar rastgele herhangi bir ekipmanla kapatılmayacak ve bahçe kalitesi bozulmamış olacaktır.
Düzenleme ile konut olarak kullanılan binalarda ticari zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek, kısa kolonlar oluşmayacak, ara katlarda ve kat artı 4 katlı yapılarda güvenlik nedeniyle kapalı çıkmalara izin verilmeyecek.
MÜHENDİS VE MİMAR İÇİN TECRÜBE GEREKLİDİR
Düzenleme ile yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabilecekleri statik projeler kapsam dışı bırakılmıştır. 4 katlı olarak bitirilecektir.
Zemin kat hariç 5 ile 7 kat arasındaki binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl mesleki deneyim ve toplam alanı en az 10 bin metrekare olan 4 farklı projeyi tamamlamış olmak aranacaktır.
Katlar hariç 8 ile 15 kat arasındaki binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl mesleki deneyim, Toplam alanı en az 15 bin metrekare olan 6 farklı projenin yapılması gerekecek.
15 yaş üstü yapıların statik proje müellifliği için en az 7 yıl mesleki tecrübe, toplam alanı en az 20 bin metrekare olan 8 farklı proje tecrübesi ve yapı veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim aranacaktır. Zemin kat hariç katlar. Ancak, diğer hükümleri yerine getirenlerden, yürürlüğe girinceye kadar lisansüstü eğitim şartı aranmaz.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve diğer özel hükümler kapsamındaki alanlarda yapılacaklar dışında, mimari estetik maliyetlerinin yükseltilerek kentlere kimlik kazandırılması amacıyla yasalar, Nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelerde yapılacak resmi binalar, ibadethaneler, eğitim, sağlık tesisleri, kültür binaları, eğlence binaları, barınma amaçlı binalar, alışveriş merkezleri, ulaşım istasyonları, ofis binası, büro gibi ticari binalar, geçişler, çarşılar ve merkezi iş alanları ile yönetim tarafından bu kapsamda değerlendirilen yapıların projelerini hazırlayacak mimarlar için de yeni kurallar belirlendi.
Bu yapıların mimari proje müellifliği ile ilgili projelendirme sürecinde aktif olarak yer alacak mimarlar için kamuda veya üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya bir meslek odasında kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki deneyim aranacaktır. .
Düzenleme ile mimari estetik kurullarının yapısı da değiştirildi. Mimari estetik kurulunda mimar üye sayısı en az 2 olacak ve kurul başkanının en az 5 yıl deneyimli olması veya mimarlık alanında tezli yüksek lisans yapmış olması kural olacak.
“AFETLERE DAYANIKLI BİNALAR İÇİN YAPI GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİMİZİ ARTIRIYORUZ”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Afetlere karşı daha dayanıklı yapılar için yapı güvenlik önlemlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik.” terimleri kullandı.